Uncategorised

 

Tarikh : 6 Oktober 2022 Masa : 9 Pagi - 5 Petang Objektif : Wajib diadakan setiap 3 tahun sekali.Menyasarkan Internal Halal Committee Member (IHC).

 

Kecantikan adalah subjektif, tetapi kesihatan yang baik tidak.Adalah penting untuk bertanya kepada diri sendiri bagaimana kita menjadi lebih proaktif dengan kesihatan kita terutamanya semasa masa wabak.

Takut makan pil? Malas bersenam? Itu bukan alasan untuk meninggalkan suplemen anda.

Bagi mengikuti trend terkini kami sarankan anda bina produk Jelly Vitamin C JENAMA ANDA SENDIRI

 

Vitamin C yang dimodenkan dalam bentuk JELLY, hanya koyak dan kunyah.

Makanan penjagaan kesihatan OEM ODM vitamin C kolagen jeli untuk dimakan.

Boleh Request Add On bahan dan perisa.

Disclaimer : Formula jelly kami tidak sama dengan mana² produk di pasaran. 

 

Terdapat pelbagai jenis pembungkusan yang boleh digunakan untuk jelly antaranya

TERBAHARU!!!

PRODUK RETORT MAKANAN DAN MINUMAN

 

 

 

Apakah Itu Proses "Retort"?

    Proses retort produk makanan adalah salah satu daripada pelbagai kaedah proses untuk tujuan pengawetan. Proses-proses lain meliputi: penyinaran(irradiation), dehidrasi(dehydration), pengeringan beku(freeze-drying), penggaram(salting), pengasidan(acidification), pasteurisasi(pasteurization), penapaian(fermentation), pengkarbonan(carbonation), dan penambahan pengawet(preservatives).

    Prinsip utama dalam proses pengawetan makanan adalah untuk merosakkan enzim dalam bahan makanan, melambatkan aktiviti dari bakteria patogenik(pathogenic) atau untuk membunuh bakteria tersebut sama sekali. Manakala dalam proses retort, prinsip terakhir digunakan, iaitu membunuh semua bakteria dalam makanan, termasuk yang terkandung di dalam peket.

 

Makanan Lebih Tahan Lama

    Teknik pengetinan makanan telah ditemui sejak sekitar tahun 1820-an. Dalam proses pengetinan, makanan dipanaskan dalam pembungkusannya pada suhu yang sangat tinggi dan masa yang cukup lama, kemudian disejukkan dengan cepat. Dengan proses semua bakteria mati sehingga akan mendapatkan produk steril dan dapat disimpan dalam waktu yang sangat lama, dapat sampai 5 tahun.

 

Produk yang menggunakan Paket Aluminium, Botol Kaca/Plastik dan Tin.  

Kebaikan pembungkusan secara retort.

   1. Masa memasak yang lebih pendek supaya tekstur makanan dapat dikekalkan dan rasa makanan lebih baik.    2. Nipis menjadikannya lebih mudah untuk dibawa dalam beg.     3. Lebih ringan supaya dapat menjimatkan tenaga, terutama ketika dibawa semasa melancong atau berkhemah di dalam hutan.    4. Lebih fleksibel dan mudah disimpan.    5. Tahan pada cuaca panas.    6. Beg retort terhindar daripada masalah pengaratan (tin).  

    Seperti dengan tin, tahap keluputan makanan yang diretortkan dipengaruhi oleh suhu simpanannya. Dalam iklim panas (melebihi 40degC): makanan retort tahan 6 bulan. Pada suhu Bilik (25 -30oC): makanan retort tahan 3 tahun. Di dalam peti sejuk: makanan retort tahan 5 tahun.

 

 

Sumber Artikel Daripada:

https://naurataste.wixsite.com/thenaura

  • Terakhir Diubah Suai: Selasa 23 April 2024, 11:41:39.TG GREEN TECH INDUSTRY SDN BHD